جناب معاون! دروغ بگو، اما شنونده ات را احمق فرض نکن! / فشلیسم در آموزش و پرورش
محمدرضا نیک نژاد، تارنمای معلم ایرانی
چند سال برنامه ریزی و ده ها هزار ساعت صرف وقت و انرژی و بارها و بارها دعوا و اعتراض و برخوردهای امنیتی بر سرِ اجرا یا عدم اجرای رتبه بندی نادیده گرفته شده و به یک باره بادِ هوا می شود! و به ناگاه کاربدستان به یاد اجرای "فصل دهم قانون مدیریت خدمات کشوری و افزایش ۵۰ درصدی حقوق" برای حقوق بگیران آموزش و پرورش می افتند؛ آن هم پس از چند سال اجرای بی سر و صدای آن برای دیگر کارمندان دولت! ناکارآمدی آیا شاخ و دم دارد!؟ اگر این ناکارآمدی و بی برنامگی و فشلیسم نیست، پس چیست!؟ برای تاییدِ این فشلیسم کافی است که سال ها بازتاب رسانه ایِ واژه "رتبه بندی" را در گوگل جست و جو کنیم تا چند صد و شاید چندین هزار صفحه در برابر دیدگانتان قرار گیرد و آن وقت است که درمی یابیم چرا آموزش در ایران در شیبی تند به قهقرا می رود!
سال هاست که معلمان از شکاف دریافتی میان حقوق خود و بسیاری از حقوق بگیران دولت گله مندند و برخی نمایندگان مجلس و کم و بیش همه کارشناسان آموزش راه پر کردن این شکاف را اجرای برخی تبعیض های مثبت برای این گروه گسترده و تاثیر گذار از کارمندان دولت می دانند. البته که رتبه بندی قرار بود افزون بر کیفیت زایی در آموزش، اندکی از این شکاف فراخ را پر کند و درمانی باشد بر بخشی از ناکارآمدی های آموزش و تدریس معلمان و سر و سامان دادن به مدرسه و کلاس.
اما درد آن جاست که کاربدستی ماق ماق به دوربین نگاه کند و بگوید: میانگین افزایش حقوق معلمان و نیروهای ستادی آموزش و پرورش با اجرای فصل دهم قانون خدمات کشوری ۱٫۵ تا دو میلیون تومان است! جناب مسئول می دانی میانگین یعنی چه!؟ من به شما معنای آن را می گویم. اگر میانگین ۱٫۵ تا ۲ میلیون باشد سقف افزایش باید ۳ تا ۴ میلیون تومان باشد! احتمالاً شما حقوق خودتان را ملاک این سخنان سراسر کذب قرار داده اید! البته این نخستین بار نیست که چنین سخنان دردآوری شنیده و رسانه ای می شود. برای نمونه با اجرای رتبه بندی اعلام شد که به حقوق معلمان ۲۰۰ تا ۷۰۰ تومان افزوده می شود! من به عنوان دبیر فیزیک منطقه ۱۲ تهران با ۲۷ سال و ۱۱ ماه سابقه، با رتبه ۵ ، با اجرای رتبه بندی نزدیک ۵۰۰ هزار تومان در حکم و ۴۱۰ هزار تومان به حقوقم افزوده شد! (اینجا اعلام می کنم که هر رسانه ای خواست می توانم فیش حقوقی ام پیش و پس از اجرای رتبه بندی را در اختیار بگذارم) اکنون نیز گرچه هنوز حکم تازه و پس از اعمال فصل دهم را ندیده ام، اما هم تاکید اجرا کنندگان و هم شنیده ها حاکی از این است که رتبه های بالا کمترین افزایش را داشته و مطمئن هستم که معلمی با سابقه من افزایشی کمتر از ۲۰۰ هزار تومان خواهد داشت! منی که با نزدیک ۲۸ سال سابقه باید نزدیک سقف افزایش را داشته باشم.
مانده ام که چرا در حق معلمان و کارکنان آموزش و پرورش چنین وارونه نمایی هایی می شود؟ چرا حتی در سخت ترین شرایط بحران کرونا باز هم خبر افزایش حقوقِ کارکنان آموزش و پرورش باید خبر نخست صدا و سیما باشد؟ آن هم با اعداد و ارقامی غیر واقعی که افزون بر تشویش اذهان عمومی، معلمان را همواره وا داشته و وا می دارد که در برابر پرسش های نابجای جامعه پاسخگوی افزایش دروغین حقوق شان باشند!؟ چرا کسی جلو این ساختار فشل را نمی گیرد؟ کسی نیست بپرسد که چرا پس از سال های کش مکش بر سر رتبه بندی ناگهان این طرح کنار گذاشته می شود؟ چرا کسی پاسخگوی اتلاف هزینه و وقت و انرژی چنین ناکارآمدی هایی نیست؟
در پایان به معاون پشتیبانی و نیروی انسانی آموزش و پرورش تاکید می کنم که نام شما به عنوان مخرب ترین نیروی ستادی در دوره رییس دولت کنونی در تاریخ ثبت شده است! مَثَل معروفی می گوید: "دروغ بگو، اما شنونده ات را احمق فرض نکن!"
FarhangianNews1